In de kelder’t Keldertje: bijzondere ruimte in Galerie de Pomp

3 exposanten in het keldertje, t/m 1 februari 2018

Ans Vedden

Wat begon als een hobby op een maandagochtend heeft uiteindelijk geresulteerd tot een eigen atelier. Het is inmiddels zo'n 10 jaar geleden dat zij voor het eerst haar handen in de klei heeft gestoken. De driejarige opleiding bij SBB in Gouda heeft er voor gezorgd dat het allemaal serieus werd. Naast deze opleiding heeft zij nog vele korte cursussen en workshops gevolgd en momenteel volgt zij het extra leerjaar draaien bij de SBB. Hoewel zij erg gecharmeerd is van het wat grovere/robuuste keramiek werk, is het werk van haar eigen hand vaak strak en fijn van structuur. Het is als een handschrift dat, of je nu wilt of niet, iedere keer weer boven komt.
Het servies wordt voornamelijk op een aardewerk temperatuur gestookt. Het gebruikte glazuur komt eveneens uit eigen atelier, wat het geheel tot een uniek werk maakt. Het is ook mogelijk om werk in opdracht te laten maken. (www.atelierav.com)

Lucky Lambo

Porselein is een moeilijk materiaal, het vertoont veel overeenkomst met slappe stopverf. Porselein moet zeer gevoelig en subtiel gedraaid worden. Het meest belangrijk is het centrisch blijven draaien, slingeren moet je onmiddellijk corrigeren. Deze witbakkende, glazige kleisoort heeft een licht transparante schaal als hij dun wordt gedraaid en gebakken op temperaturen van 1240°C en hoger.
Schellak is een afscheidingsproduct van de schildluis. De schellak wordt opgelost in alcohol of brandspiritus en aangebracht op de rauwe ongebakken droge klei. De opgebrachte schellak laten drogen en de niet ingesmeerde klei voorzichtig wegsponzen zodat een duidelijk reliëf ontstaat. De schellak kan in verschillende lagen worden aangebracht.

Wanda Entjes

Wanda heeft MALproduct opgericht in 2012. Onder dit label verkoopt ze haar producten. In 2014 is ze afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU). Haar passie is porselein. 
Porselein is een heerlijk materiaal. Klei die zich laat omvormen tot een zacht vloeibare massa. De souplesse van het verwerken. Het nauwkeurige proces van stoken dat het mooiste materiaal op aarde oplevert. Haar porselein.
Als klein meisje kon men haar niet gelukkiger maken dan wanneer zij met haar handen in kneedbare smurrie mocht graaien. Dat kon zand met water, klei aan de knutseltafel of deeg voor een appeltaart zijn. In kneden en vormen was ze al snel specialist. Jaren later kwam daar gips bij. Tot... de ware liefde op haar pad kwam. De lessen keramiek op de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht maakten haar nieuwsgierig naar meer en de onderzoeker in haar werd aangezwengeld. Heerlijk hoe men kan experimenteren met klei, niet alleen het vormen maar ook het stookproces. Vaak levert dit onverwachte resultaten op. De ene keer mooi, de andere keer gevoelig. Zelfs complete mislukkingen laten een vlam in haar oplaaien.
Het liefst zou zij zelf in de oven kruipen om getuige te zijn van die magische metamorfose. Zij hoopt dat zij haar hele leven nieuwe ontdekkingen met porselein kan doen.


  Dorpsstraat 38
  2361 BE Warmond
  071-3011109


 Openingstijden

 woensdag t/m vrijdag
   15.00 - 17.00 uur
 zaterdag
   11.00 - 17.00 uur
 zondag
   13.00 - 17.00 uurComments