In de kelder’t Keldertje: bijzondere ruimte in Galerie de Pomp


Bij een bezoekje aan Galerie de Pomp is het de moeite waard om ook het trapje naar het keldertje af te dalen! De komende twee maanden is daar gebruikskeramiek tentoongesteld. Drie keramisten tonen hun sterk uiteenlopende werk in deze verkoopexpositie. De makers van dit bijzondere keramiek zijn:


Lisanne Ceelen: handgemaakt design. Onder de naam LCKeramiek maakt Lisanne Ceelen (1989) allerlei functioneel design. Hoewel keramiek het meest gebruikte materiaal is, zijn hout, glas, beton, metaal en papier ook vertegenwoordigd. Dit komt doordat het juiste materiaal gezocht wordt bij het idee, in plaats van andersom. Functioneel werk voert de boventoon omdat Lisanne het veel leuker vindt wanneer haar creaties met plezier iedere dag gebruikt worden, dan wanneer deze in een vitrinekast terecht komen. Lisanne streeft er naar om iets toe te voegen aan alle functionele keramiek die al bestaat. Bij veel keramiek in de winkels is duidelijk te zien dat besparingen in het productieproces en de logistiek een hogere prioriteit hebben dan duurzaamheid, uiterlijk en gebruiksgemak. Veel van deze producten zijn gemaakt om zo snel mogelijk verkocht, weggegooid en vervangen te worden. Lisanne gaat daar expres precies tegenover zitten met werk dat sterk, prettig in het gebruik en bijzonder van uiterlijk is door vorm of glazuur. Als knipoog naar de wegwerpkeramiek gebruikt zij ook afval zoals plastic flessen, blikjes en verpakkingen van etenswaren in haar werk.


Karin van Leeuwen: keramiek met een ziel. Urnen en gedenkobjecten met een heel eigen uitstraling, die naast hun functie als bewaarder van de as van uw dierbare ook hun eigen verhaal vertellen. De urnen zijn handmatig opgebouwd, zorgvuldig intuïtief gevormd, vervolgens met engobes en oxides op gevoel gekleurd. De verweerde uitstraling vertelt van de kwetsbaarheid van het leven. Naast het vormen van de klei heeft ook het stoken haar belangstelling. Vooral de oeroude, traditionele stookwijzen gebruikt ze graag; de vier elementen, aarde, water, lucht en vuur. Het lichaam keert immers ook terug naar de aarde of in het vuur. In de urnen zit beide; een warme omhulling.


Marianne Hoffmann: handgevormd keramiek. Marianne werkt bij voorkeur met plakken klei. Zij maakt samengestelde gebouwen, dozen en vazen/waterobjecten. De huid heeft meestal textuur en wordt afgewerkt met engobes, sinterengobes, oxides en (zelf samengestelde) glazuren. Het werk wordt gestookt in een elektrische oven op temperaturen van 1040°-1200°C. Zij heeft de keramiekopleiding bij de SBB in Gouda gedaan en volgt nog steeds cursussen en workshops op zoek naar een goede harmonie tussen vormgeving, decoratiekeuze en afwerking van haar objecten. Website keramicasa.nl. Zij is lid van de SKNH-Noord-Hollandse keramisten.


De expositie loopt tot 1 april 2019.


  Dorpsstraat 38
  2361 BE Warmond
  071-3011109


 Openingstijden

 woensdag t/m vrijdag
   15.00 - 17.00 uur
 zaterdag
   11.00 - 17.00 uur
 zondag
   13.00 - 17.00 uurComments